[...] zwanego omega-3 kwasów tłuszczowych. Dzięki nim mięśnie stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Zatem - mięśnie spalają zapasy glikogenu, a do mięśni wchodzą aminokwasy i jednocześnie oszczędzane są rezerwy glutaminy. RADA 3: Zwiększ spożycie sodu. Sód jest podstawowym minerałem niezbędnie koniecznym do przyrostu mięśni. Ma on złą [...]
No jakie. A jakie sa? %-) Istnieją różne rodzaje kwasów omega-3: ALA EPA DHA Omega-6 – kwasy wielonienasycone lub kwasy linolowe (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany) Omega-9 - kwasy jednonienasycone lub kwasy oleinowe (olej arachidowy, rzepakowy i olej z oliwek) rozne preparaty maja rozne proporcje tych kwasow a to duza roznica , zalezy [...]
[...] ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety. Otóż procesy [...]
[...] prawie równoważne (n-6 : n-3 ~1-2 :1). W ciągu ostatnich 100 - 150 lat nastąpiło znaczne zwiększenie spożycia WNKT z rodziny n-6. "Zachodnia" dieta jest niezwykle bogata w kwasy z rodziny n-6, a stosunek n-6 do n-3 wynosi około 20-30:1. Jest to również związane z ograniczeniem spożycia ryb w diecie oraz z przemysłową produkcją pasz zwierzęcych [...]
[...] mi dlaczego w większości książek na temat odżywiania (szczególnie w tych nowszych), m.in. w Bromatologii, Normach żywienia Ziemlańskiego i Jarosza, czy w Gawęckim, kwasy tłuszczowe EPA i DHA powinny stanowić ok. 200mg/ dzień oraz kwas a-linolenowy ok. 2g/ dzień? Nie uważacie, że dawki EPA i DHA jakie podajecie są za duże? Wiadomo, że [...]
[...] otrzymanych preparatów: Mój numer 1: BCAA - suplement, który na stałe u mnie zagościł. Stosunek jakości do ceny - bardzo dobry. Do tego mega smaki. Bardzo dobre aminokwasy. Smaki miałem teraz wszystkie - pomarańcz, wiśnia, cytryna, mango-melon, grejpfrut. Wszystkie b dobre, najlepsza pomarańcza. Smak bardzo podobny do Magnesium Citrate. [...]
Panowie combo na lipidy? Oprócz gw bo na razie nie mam dostępu A kumpel pyta. Opuncja, olej lniany, omega3, nisko kwasy nasycone. Co jeszcze? Citrus bergamot , gw,niacyna,olej, omega 3 6
zgodnie z obietnica wrzucam takie moje podsumowanie wyzej wspomnianej konferencji lekarskiej. wybralem najciekawsze punkty, oczywiscie z mojego pkt widzenia;) no i prosze mnie nie oceniac za jakosc tych tresci, gdyby ktos sie z czyms nie zgadzal - nie sa to moje slowa %) mysle, ze spokojnie kazdy znajdzie tutaj jakas ciekawa informacje dla [...]
Niezdrowe tłuszcze: wytwarzane przemysłowe izomery trans, kwas linolowy (przy spożyciu typowym dla diety zachodniej), utlenione kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Czy tylko węglowodany paskudzą w tym temacie? Wiele czynników ma znaczenie. Uważam nawet, że najczęściej potrzebne są specyficzne warunki do tego, by większe ilości węglowodanów [...]
[...] http://www.hitec.pl/product-pol-163-Vitamin-Health-Care.html /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/19d2f84df8674181ac8d5fb5a5f949c7.jpg Omega HealthCare - kwasy tłuszczowe ktore czesto pojawiaja sie w mojej suplementacji , dobry rozklad EPA , DHA , GLA w 1 kapsułce -polecam jak najbardziej [...]
[...] ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety. Skąd się biorą [...]
[...] http://www.hitec.pl/product-pol-163-Vitamin-Health-Care.html /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/19d2f84df8674181ac8d5fb5a5f949c7.jpg Omega HealthCare - kwasy tłuszczowe ktore czesto pojawiaja sie w mojej suplementacji , dobry rozklad EPA , DHA , GLA w 1 kapsułce -polecam jak najbardziej [...]
[...] Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju spożywanych tłuszczów - w diecie tej ponad 3/4 kalorii, dostarczanych przez lipidy pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Tłuszczu zwierzęcego jest natomiast bardzo niewielu, poza korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym kwasów omega-3. Wysokotłuszczowa [...]
[...] Ale na tym nie zaprzestawaj. Tłuszcze są bardzo potrzebne do rozwoju masy. -Tłuszcze. Powinny być dostarczane w naszej diecie, gdyż organizm sam ich nie wytworzy. Omega-6 kwasy tłuszczowe znajdziesz w roślinnych olejach, natomiast omega-3 kwasy tłuszczowe m.in. w oliwie z oliwek,zimnowodnych rybach, siemieniu lnianym. Kwasy te dostarczają [...]
[...] potrzebuje. Jak mu braknie to będzie robić bokami, jak zostanie to puści w krew a potem ostatecznie albo spali (na co stawiam ze względu na reaktywność o3) albo przerobi na kwasy nasycone i wrzuci do zapasów. A ja piję do tego, że w 'bliżej nieokreślonym źródle' (czyt - internet) wyczytałem, że w diecie przeciętnego zjadacza chleba i kartofli [...]
[...] Ale na tym nie zaprzestawaj. Tłuszcze są bardzo potrzebne do rozwoju masy. -Tłuszcze. Powinny być dostarczane w naszej diecie, gdyż organizm sam ich nie wytworzy. Omega-6 kwasy tłuszczowe znajdziesz w roślinnych olejach, natomiast omega-3 kwasy tłuszczowe m.in. w oliwie z oliwek,zimnowodnych rybach, siemieniu lnianym. Kwasy te dostarczają [...]
jesli gdzies masz opcje dostanie taniego lnianego to tez bedzie si ~50% 03 w postaci kwasy alfa linolenowego (ALA) ta konwersja do epa/dha nie jest zbyt wielka ale to juz zalezy przedewszystkim od dostepnosci kwasu linolowego im mniej go tym lepiej a o wiele trudnije dostarczyc 03 bo maja do naprawde nieliczne zrodla (ryby,liany i jakies minimalne [...]
[...] częściowo kumulujemy szkody wyrządzone przez oksydację. Jedną z najważniejszych tkanek, jakie jej ulegają jest komponent tłuszczowy - lipid, a szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jełczeją. Ulegają także glikacji, w przemyśle spożywczym nazywa się to karmelizacją. Tak właśnie robi się karmel. Więc starzejąc się jełczejemy i [...]
[...] Mięso wołowe 71 Mleko 68 9.Oliwa z oliwek zawiera 77% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych działających ochronnie na układ sercowo - naczyniowy. Oleje zawierające te kwasy nadają się do smażenia, gdyż mając tylko jedno podwójne wiązanie nie są podatne na utlenianie i wysoką temperaturę w takim stopniu, jak olej słonecznikowy, sojowy czy [...]